Prova d'accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d'esports i Ensenyaments d'arts plàstiques i disseny 2009

Anglès Sèrie 4

Dades de la persona aspirant

Cognoms i nom

DNI

Qualificació

A. Read the text below and choose the correct answer. [Total: 1,25 marks; 0,25 for each correct answer]

## PLENTY OF RED, BUT WHERE'S THE GREEN

- 1 A red river of bodies flooded the narrow streets of Buñol, Valencia, recently to take part in what has become internationally known as Tomatina. The majority of the 40,000 people, who came to throw almost 120 tonnes of tomatoes, hailed from Europe, Russia, Japan and even Australia. But is there an equally strong river of euros flowing into the
- 5 town to justify the cost?

Buñol spends almost half of its €200,000 annual budget for this event, and apart from getting worldwide recognition, the town council fails to gain much else. One can think that at least the local tomato growers would benefit by selling their tomatoes, but that's not the case. The tomatoes used in the festival are specially grown in Castellón,

- 10 paid for, and transported by lorry into town. Moreover, the majority of participants only stayed for the one-hour duration of the fight and then left town, wallets firmly shut. Take Londoner Brian Camp "we flew into Valencia, stayed in a hostel there and jumped on a train this morning with the bare essentials —enough money for the train back and the clothes on my back". The clothes on Brian's back included a Tomatina T-shirt paid
- *15* for as part of the tour packaged organized by the travel agency. The official T-shirt sold on the Tomatina website was barely visible in the festival.

Many in Buñol defend it as a tradition, but also agree it has lost its local roots. It has become an event almost entirely for foreigners. Although the people are coming, neither Buñol nor Valencia are profiting economically or culturally from this event.

Adapted from an article by Jonathan Andrews. *Catalonia Today* (September 4<sup>th</sup> 2008)

- 1. The Tomatina consists in...
  - *a*) turning the streets in Buñol, Valencia, into a red river.
  - *b*) a traditional fight with tomatoes.
  - *c*) throwing more than 200 tonnes of tomatoes.
- **2.** The money from the Tomatina...
  - *a*) goes to the local growers to pay for the tomatoes.
  - *b*) goes to the town council to pay for the  $\notin$  200,000 annual budget.
  - *c*) doesn't help the town economically.
- **3.** The majority of participants...
  - *a*) stay there for a short time and don't spend much money.
  - *b*) come by plane and go back by train.
  - *c*) take one our to get to the Tomatina.
- **4.** The official Tomatina T-shirt...
  - *a*) is a present from the travel agency.
  - *b*) is sold at the festival.
  - *c*) is not very popular.
- 5. According to many people, the Tomatina...
  - *a*) is no longer a tradition only for locals.
  - *b*) has always been mainly for foreigners.
  - *c*) is a cultural and economic success.

В.	Choose the correct words or definitions <i>a</i> , <i>b</i> , <i>c</i> , or <i>d</i> for the words below as they are used
	in the text.

[Total: 1,25 marks; 0,25 for each correct answer]

1. who [] hailed from Europe, Russia, Japan and even Australia (lines 3-4)							
<i>a</i> ) went to	<i>b</i> ) came from	<i>c</i> ) flew from	<i>d</i> ) arrived in				
2. apart from getting worldwide recognition (lines 6-7)							
<i>a</i> ) national	<b>b</b> ) local	c) little	<i>d</i> ) universal				
3. then left town, wallets firmly shut (line 11)							
, <b>0</b> 1	<ul><li><i>b</i>) having lost</li><li>y their wallets</li></ul>	<i>c</i> ) having spent little money	<i>d</i> ) having bought new wallets				
4. with the bare essentials (line 13)							
<i>a</i> ) typical souvenirs	b) unnecessary things	c) a lot of essential things	<i>d</i> ) basic things they needed				
5. Many in Buñol [] agree it has lost its local roots (line 17)							
<i>a</i> ) have the same opinion	<b>b</b> ) argue	<i>c</i> ) think differently	<i>d</i> ) deny				

C. Read the text below and choose the correct answer.

[Total: 2,50 marks; 0,25 for each correct answer]

When I was young, I always wanted \_\_\_\_(1)\_\_\_\_ a scientist, but to tell you the truth; I did not know \_\_\_\_(2)\_\_\_\_ that really meant. I thought of great names such as Albert Einstein or Madame Curie, and took for granted that a scientist life consisted in amazing discoveries and fascinating ideas that came out of the blue. I couldn't be more wrong! But at that time, I was only a child who \_\_\_\_(3)\_\_\_ most of his free time alone \_\_\_\_(4)\_\_\_ home, with his dog as his only companion. So I decided I had to find my way to become \_\_\_\_(5)\_\_\_ famous scientist in the world.

(6) a Saturday morning, while I (7) my dog as usual, then it all became clear to me. I recalled a voice on the radio announcing a national contest for young inventors. The rules were simple: participants (8) be under 16 and propose original ideas. The prize was a patent for your invention and your name written down in the most popular scientist magazines in the country. I couldn't miss that opportunity, I was sure I (9) be the winner! Unfortunately, I wasn't. My idea was not that fascinating in the end.

\_\_\_\_(10)\_\_\_\_, I work for one of the largest laboratories in the USA and I am in charge of a team of young scientists who work very hard everyday to come up with little ideas that will become great discoveries.

1.	<i>a</i> ) to be	<b>b</b> ) being	<i>c</i> ) be	<i>d</i> ) been
2.	a) which	<b>b</b> ) who	c) what	<i>d</i> ) where
3.	a) spent	<b>b</b> ) spend	c) spends	<i>d</i> ) spending
4.	<i>a</i> ) on	<i>b</i> ) in	<i>c</i> ) at	d) with
5.	<i>a</i> ) a lot	<b>b</b> ) very	c) more	<i>d</i> ) the most
6.	a) On	<b>b</b> ) In	<i>c</i> ) At	<i>d</i> ) With
7.	a) brushed	<b>b</b> ) was brushing	<i>c</i> ) had brushed	<i>d</i> ) have brushed
8.	<i>a</i> ) have to	<b>b</b> ) had to	c) must	<i>d</i> ) can
9.	a) can	b) must	c) will	<i>d</i> ) would
10.	a) Every	<b>b</b> ) Actually	c) Nowadays	d) Recently

- D. Write 80-100 words about ONE of the following topics. [Total: 5 marks]
  - 1. You are on holidays in Valencia to take part in the Tomatina festival. Write a postcard to a friend and tell him/her about your stay there.
  - 2. You work for the local newspaper and meet Brian Camp after the Tomatina fight. Write an interview for the newspaper. Ask him about his opinion, his feelings, if he would like to come back next year, etc.

